fbpx

Encara que internet va ser dissenyat per a adults, nens i joves l’utilitzen cada vegada més. Avui dia, 1 de cada 3 usuaris d’internet a tot el món és un nen. Això els hi dóna enormes oportunitats, però també els exposa considerablement.

I tot i que les mesures per a protegir-los en aquest àmbit són encara molt escasses, inevitablement la tecnologia digital ha vingut per a quedar-se.

Hi ha molts fronts oberts. D’una banda, està la desigualtat existent i cada vegada més notable entre el primer i tercer món. Es calcula que al voltant d’un terç dels joves del món, no tenen accés a internet, la qual cosa redueix la seva capacitat per a participar en una economia cada vegada més digital. I encara que aquests es troben fora de perills com, el ciberassetjament, o l’exposició a contingut inapropiat, també és cert que s’enfronten a un problema d’exclusió igual d’alarmant.

Al que respecta els problemes que comporta l’accés a internet en nens, al voltant del 40% dels menors d’11 i 16 anys desconeix com fer un ús segur d’Internet. A més, únicament el 16,9% dels adolescents espanyols afirma comptar amb un sistema de filtratge o control parental.

Aquesta falta de control en l’accés dels nens i l’ús que li donen a internet, va directament relacionat amb l’augment de casos de bullynig, assetjament i fins i tot pornografia infantil de l’última dècada.

En els últims anys i gràcies al desenvolupament tecnològic, els perpetradors en plataformes encriptades com l’anomenada «Deep Web» han trobat la seva oportunitat per a incendiar la xarxa amb contingut en massa, la qual cosa els experts cataloguen com a “crisi inabastable”, ja que no hi ha recursos ni mitjans suficients per a perseguir i controlar el flux salvatge d’aquesta mena de contingut.

El que està clar és que, no hi ha manera d’evitar que els nostres petits tinguin accés a internet, ja que la societat i el mateix sistema educatiu contempla la tecnologia digital per a desenvolupar activitats diàries, però sí que cal tenir en compte certs punts:

  • Tots els nens haurien de tenir accés assequible a recursos online d’alta qualitat.
  • Se’ls ha de protegir dels danys online, com l’abús, l’explotació, la tracta, l’assetjament cibernètic i l’exposició a materials inadequats.
  • S’ha de garantir i protegir la privacitat i la identitat dels nens online.
  • Educar als nens des de casa i les aules per a mantenir-los informats, compromesos i segurs.
  • Promoure normes i pràctiques ètiques que protegeixin i beneficiïn als nens.
× Com et podem ajudar? Parlem?