No és cap novetat que la tecnologia cada vegada ocupa més espai i protagonisme a les nostres vides. Un dels sentits on més ens ha influït és en la manera de comunicar-nos, oferint-nos dia rere dia noves formes de comunicació mai contemplades. Correus electrònics, trucades, missatges de Whatsapp, notes de veu, fotografies… Cada vegada són més els formats que emprem per relacionar-nos amb la resta del món. Alhora, no hem d’oblidar que tots aquests continguts no es destrueixen una vegada són rebuts, sinó que la nostra informació queda emmagatzemada. Sabent això pot arribar el dia en què ens preguntem: on van les meves dades? La resposta són els centres de dades, dels que parlarem a continuació.
Els data centers o centres de dades són espais de grans dimensions que compleixen els recursos necessaris per al processament i emmagatzematge de les dades que reuneix alguna empresa o particular.
Aquestes instal·lacions són una solució i una necessitat per a molts negocis, des d’una pime fins una empresa que opera a nivell mundial. Aquests centres poden ser físics o virtuals, el que coneixem més comunament com “el núvol”.
Decidir o no si implementar un Data Center propi és una decisió que requereix una inversió considerable. Caldrà tenir en compte molts aspectes com ara l’espai disponible, els equips necessaris per emmagatzemar el volum de dades amb el que volem treballar o el personal adequat pel manteniment i gestió del centre.
A banda d’això, la ubicació d’aquests centres no és qüestió d’atzar, sino d’estratègia. Els factors que determinen el lloc on s’ubica un centre de dades són molts. Per exemple, cal considerar la necessitat d’una contínua refrigeració dels equips per evitar el sobrecalentament, o la proximitat als usuaris per evitar que la informació hagi de viatjar distàncies molt extenses.
Com podeu veure, la construcció d’un data center ha de respondre a moltes necessitats que no són fàcils d’assolir. És per això que hi ha molts centres de dades als parers més inhòspits del món. A continuació us n’explicarem alguns:
Facebook al Cercle Polar Àrtic
Un dels centres de dades més importants de Facebook és troba a Lulea, una ciutat sueca. La seva baixa temperatura fa possible un gran estalvi ja que els equips es refrigeren de forma natural.
Foto: Facebook Lulea Data Center
Microsoft, sota l’aigua
“Project Natick” és un projecte de Microsoft que consisteix a ubicar un centre de dades sota l’aigua. La decisió de triar el Fons marí com a ubicació d’un centre de dades tan important com el de Microsoft es justifica en l’ús de l’aigua de l’oceà com a mètode de refrigeració.
Si ja sembla impactant pensar que un Data Center es troba a quasi 36 metres de profunditat, què us sembla que estigui dissenyat per operar sense cap manteniment durant 5 anys?
Foto: Xataka.com
Un bunker a Suècia
El que era un bunker nuclear utilitzat durant la Guerra Freda va convertir-se l’any 2008 en un centre de dades ben original, equipat amb jardins, cascades i inclús un tanc per a peixos!
Foto: Banhof
Una catedral a Finlàndia
La catedral ortodoxa Uspenski era un antic refugi antiaeri de la 2ª Guerra Mundial. Fa uns anys va reconvertir-se per ser un centre de dades gràcies a la baixa temperatura de Helsinki. El més curiós és que la calor emesa s’absorveix per ser distribuïda pel sistema de calefacció de la zona, oferint energia a 500 llars.
Foto: La Razon