fbpx

Google és, avui dia, l’empresa multimilionària més gran i coneguda arreu del món per a tots aquells que fan servir algun aparell electrònic amb cercador.

L’empresa Google, inicialment anomenada BackRub, va ser creada l’any 1995 amb Larry Page i Sergey Brin al capdavant, a la universitat de Stanford. La idea inicial era només la del cercador a Internet, però des de llavors que no ha parat de créixer i innovar creant les avui conegudes apps com Google Earth, Google Maps, Gmail, entre moltes altres més. L’any 2006 compra YouTube per 1650 euros.

 

Avui dia, l’empresa Google, a més de crear eines al voltant del cercador, col·labora des de l’any 2013 amb el servei d’intel·ligència facilitant una xarxa de vigilància mundial a través dels seus dispositius i participa en diversos països en la censura d’informació per tal de poder-se expandir comercialment entre ells. A més, és de domini públic les reiterades infraccions de drets d’autor que han comès des de la seva creació.

La plataforma universal milionària Google està estesa per tot el món. Tant és així que sovint altres empreses d’estil similar intenten prendre-li el podi i, per tant, ha d’estar en constant innovació per seguir fent front a la competència sent aquesta una tasca difícil que obliga a la companyia a desenvolupar noves tècniques i maneres d’assumir el poder que comporta ser el cercador més important del moment.

Què passa quan Google té el poder per sobre d’altres empreses i la posició dominant al mercat tecnològic?

Al llarg de la seva història, la multinacional ha fet front a diverses sancions per culpa del seu ús fraudulent de poders, dades compartides i tractes amb altres empreses que controla.

L’any 2017 cau sobre l’empresa multimilionària una gran multa econòmica de quasi 2,5 milions d’euros per abusar de la seva posició dominant a Europa i utilitzar les seves influències per al seu benefici propi. Així ho fa saber Brussel·les, que exposa que després d’instruir Google per a que corregeixi els seus errors, aquesta continua fent ús del seu domini del mercat per donar avantatges als seus serveis per sobre d’altres empreses. Fins aleshores aquesta era la multa més gran imposada a una sola companyia.

Ara, a l’any 2018, un any després de la primera multa, a causa del tràfic d’influències a les empreses en que Google es permet el luxe d’interferir, Brussel·les continua investigant l’ús fraudulent de poder que l’empresa exerceix per tal de fer front a la competència.

Aquesta vegada, la Comissió Europea considera que la multinacional nord-americana ha abusat novament de la seva posició dominant al mercat internacional tecnològic. I és que Google hauria fet firmar a diverses empeses fabricants de mòbils com Samsung o Huawei, un contracte, de forma obligatòria, on s’hi especifica que per a poder fer servir el seu sistema operatiu Android s’ha d’utilitzar obligatòriament aplicacions de la marca, com per exemple Google Search.

Aquest és un clar exemple de l’ús de poders que pot exercir l’empresa multimilionària avui dia a causa de la seva gran expansió arreu del món. I d’aquesta manera, Google s’asseguraria que els usuaris de les grans empreses de telèfons mòbils utilitzessin directament les seves aplicacions, enlloc de deixar que els seus clients s’instal·lin cercadors de la competència. Aquest ús de poders és fraudulent i, com ja es va descobrir l’any anterior, està penat amb una multa econòmica.

Aquesta vegada, però, Brussel·les imposa a l’empresa una multa històrica de quasi bé 4 mil milions i mig d’euros, actualment la multa econòmica més gran que ha rebut una empresa a causa del mal ús de poders sobre altres empreses que no tenen res més a fer que acceptar les condicions que la multinacional els imposa, o denunciar-ho, com ha estat el cas.

× Com et podem ajudar? Parlem?