fbpx

Des de fa uns mesos tots hem sentit a parlar del anomenat escàndol Zuckerberg, fundador i director executiu de la famosa xarxa social Facebook.

Ara que sembla ser que les aigües s’han tranquil·litzat, podem posar-nos a pensar i fer-nos algunes preguntes.

Sabem realment què ha passat amb els usuaris i les seves dades personals d’aquesta xarxa social? La protecció de dades que la xarxa garanteix és real i segura?

 

 

  • Fem un flashback per saber-ne els antecedents.

 

L’any 2014, la consultora política Cambridge Analytica es va fer amb el poder de dades personals de més de 87 milions d’usuaris de Facebook per al seu ús propi i personal sense fer-ne menció a les persones que utilitzen aquesta xarxa vulnerant així la seva privacitat i dret a la protecció de dades que garanteix l’equip de Zuckerberg. Ara, surt a la llum que el mateix va passar, amb un total de 2,7 milions d’usuaris europeus afectats, durant les últimes eleccions en que Donald Trump va sortir escollit.

 

  • Què decideix fer l’empresa davant l’escàndol Zuckerberg?

 

Facebook, arran de la filtració de dades suposadament fortuïta ambdues vegades, decideix posar en marxa un pla de protecció de dades per a que els seus usuaris se sentin protegits i s’adonin que l’empresa treballa per la seva seguretat personal.

Durant el mes de març d’aquest any, la xarxa social posa a disposició d’un grup reduït d’usuaris informació sobre el funcionament de la protecció de dades, i com fer-ho per fer pública certa informació així com fer-la desaparèixer del perfil públic si així ho prefereix l’usuari. En aquest qüestionari es preguntaria als perfils públics si volen seguir fent pública informació sobre política, religió, entre altres temes personals. A més, es podria triar si desitgen que la xarxa utilitzi les seves dades públiques per personalitzar els continguts que puguin aparèixer al seu perfil, o escollir si els agrada com s’està duent a terme la protecció de les seves dades, així com obtenir una explicació per part de Facebook sobre quin ús s’està fent de les seves dades personals i públiques.

Zuckerberg informa que a més d’aquest qüestionari, es posa a disposició de l’usuari, de moment fora de la Unió Europea, l’opció de reconeixement facial per a que es pugui tenir sempre coneixement de les imatges que es publiquen amb el rostre de cadascú.

 

  • Per als presidents dels grups polítics europeus no és suficient.

 

No contents amb les mesures que Facebook pren per a solucionar l’escàndol Zuckerberg, el Parlament Europeu demana explicacions.

L’Eurocambra es pregunta si el cas de la filtració de dades a la consultora Cambridge Analytica és un cas aïllat o només és la punta de l’iceberg. Pregunta que el fundador de la xarxa social respon durant la reunió a Brussel·les el passat mes de maig amb els dirigents polítics europeus esmentant que “s’està treballant i investigant a totes les empreses que tenen accés a les dades dels usuaris de Facebook” per descobrir si hi ha altres mals usos d’aquestes. I que “aquesta és una feina que portarà mesos”.

Si bé aquesta resposta podria calmar les feres, l’Eurocambra no en queda contenta, i els usuaris de Facebook es mantenen a l’expectativa. A més,  el nombre d’usuaris registrats a la xarxa baixa considerablement des de la coneixença del ja batejat com a l’escàndol Zuckerberg.

Ara per ara, el que els usuaris d’aquesta coneguda xarxa social només poden saber del cert que les pressions dels màxims dirigents polítics d’Europa han fet augmentar la seguretat que fins ara garantia la privacitat de la informació personal. I que per a les pròximes eleccions europees l’any 2019, Facebook està en el punt de mira i no se li permet cap errata que faci vulnerar les dades dels perfils que encara hi confien.

En conclusió, doncs, no se’n pot treure aigua clara i podem deduir que, per moltes explicacions que es doni als usuaris de Facebook, mai es podrà saber del cert quin és l’ús real que es fa de les dades personals que són necessàries per a poder-se registrar a la xarxa. I, tot i que la seguretat de les nostres dades és important, i la xarxa les posa en dubte, hi haurem de seguir confiant si hi volem seguir actius, esperant quan serà el pròxim escàndol que surti a la llum.

 

× Com et podem ajudar? Parlem?