fbpx

Us heu plantejat mai quant contamina internet? La xarxa no és quelcom material, però això no vol dir que no contamini.

Penjar una foto a Instagram, enviar un WhatsApp o els e-mails que omplen la bústia del nostre correu electrònic; totes aquestes accions deixen la seva empremta contaminant dia rere dia, emetent una quantitat de CO2 per cada acció. El concepte que defineix això s’anomena empremta de carboni digital.

Així doncs, l’existència i manteniment de la xarxa d’Internet consumeixen grans quantitats d’electricitat per la quantitat d’elements materials que requereix per funcionar: cablejat, dispositius, centres de dades i servidors. Fer funcionar tot això genera emissions al medi ambient.

Les xifres parlen per si mateixes: cada minut s’envien uns 40 milions de Whatsapps, es visualitzen 260.000 hores de Netflix i es realitzen 3’7 milions de cerques a Google. Aleshores, quant contamina internet?

Per poder mantenir activa tota aquesta xarxa és necessària l’existència de grans instal·lacions de centres de dades, a banda de tota l’energia necessària per fabricar dispositius i equips.  A més, també cal tenir en compte la necessitat de refrigerar de forma constant els equips.

 L’empremta ecològica que genera tot aquest impacte representa un 7% de l’electricitat mundial.

Internet sí que contamina, però també és necessari tenir en compte l’estalvi general que comporta en molts sentits. Els buscadors d’Internet ens han permès accedir a milions de dades en un moment. Sense necessitat de sortir de casa podem mantenir una reunió per Skype amb algú que està a l’altre punta del món, consultar l’horari dels llocs que volem visitar sense desplaçar-nos-hi o comprar un llibre en format digital. Totes aquestes accions sempre generen menys contaminació que els mètodes tradicionals.

En definitiva, s’espera que totes aquestes xifres creixin de forma exponencial a mesura que la població mundial vagi adquirint accés a la tecnologia, fet que alhora implicarà magnificar tots aquests centres de dades.

Tot i que algunes tecnològiques responsables d’aquestes emissions ja estan prenent mesures per reduir el seu impacte ambiental, moltes altres grans empreses encara han de lluitar molt. L’objectiu és trobar noves formes de produir i consumir l’energia que necessitem, per tal que la xarxa d’Internet funcioni d’una forma més renovable i eficient.

× Com et podem ajudar? Parlem?